Resepi Diet Sihat
Hai semua....
Dah makan ke? Eh! belum lagi....kenapa?....dah pukul 1 ne....Apa tengah DIET?...seriusly! Diet sampai tak makan ke?...ish...ish...ish...kesian kat perut tu...sob.sob...
hahaaa....jangan stress stress kawan. Meh saya bagi resepi yang sesuai untuk Diet berkesan. Yang penting badan kita sihat, dapat elakkan penyakit dan kawal berat badan.
RESEPI IKAN BAKAR SWEET HEART
------------------------------------------------------
4. Masukkan semua bawang merah dan putih serta rempah kari sekali dalam satu bekas (ikut
selera kalau nak pedas boleh lebihkan rempah kari). Gaul hingga sebati. Kemudian ramaskan
pada ikan yang telah dipotong dan dibersihkan.
5. Masukkan madu dan lemon. Gaul hingga sekata.
6. Taburkan serbuk kayu manisdan lada hitam pada perapan ikan tersebut
7. Simpan dalam peti sejuk selama 1jam
8. Bakar atau panggang ikan tersebut sehingga masak.
9. Taraaa! Siap sedia untuk dimakan.....hahaaa....pasti anda sendiri tak sabar nak rasa hasilnya
walau semasa ikan tersebut masih dipanggang. Peh! baul je dah boleh buat terliur
kotttt....kikiii...
ok!
Selamat mencuba sahabat!
Dah makan ke? Eh! belum lagi....kenapa?....dah pukul 1 ne....Apa tengah DIET?...seriusly! Diet sampai tak makan ke?...ish...ish...ish...kesian kat perut tu...sob.sob...
hahaaa....jangan stress stress kawan. Meh saya bagi resepi yang sesuai untuk Diet berkesan. Yang penting badan kita sihat, dapat elakkan penyakit dan kawal berat badan.
RESEPI IKAN BAKAR SWEET HEART
------------------------------------------------------
- Sediakan beberapa ketul atau ekor ikan mengikut keperluan (apa-apa ikan yang anda suka...nak lagi sedap gula Salmon @ ikan Merah, siakap pun ok je...ikan kembung pun boleh)
- Pastikan ikan tersebut dipotong ikut kesesuaian, sebaiknya sederhan, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Basuh sehingga bersih dan hilang bau hanyir.
- Sediakan bahan-bahan dibawah:-
- 1 sudu air perahan lemon
- 1 kecil madu
- sedikit rempah kari
- Bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk (ikut selera)
- sedikit serbuk kayu manis
- sedikit serbuk lada hitam
4. Masukkan semua bawang merah dan putih serta rempah kari sekali dalam satu bekas (ikut
selera kalau nak pedas boleh lebihkan rempah kari). Gaul hingga sebati. Kemudian ramaskan
pada ikan yang telah dipotong dan dibersihkan.
5. Masukkan madu dan lemon. Gaul hingga sekata.
6. Taburkan serbuk kayu manisdan lada hitam pada perapan ikan tersebut
7. Simpan dalam peti sejuk selama 1jam
8. Bakar atau panggang ikan tersebut sehingga masak.
9. Taraaa! Siap sedia untuk dimakan.....hahaaa....pasti anda sendiri tak sabar nak rasa hasilnya
walau semasa ikan tersebut masih dipanggang. Peh! baul je dah boleh buat terliur
kotttt....kikiii...
ok!
Selamat mencuba sahabat!
Comments
Post a Comment